Koska on hyvä sää lähteä kuvaamaan? – Tietysti aina!

Talvi 2019 – 2020 on ollut erityisesti Etelä-Suomessa varsin epänormaalin oloinen, ja monet puhuvatkin ikuisesta syksystä. Tämä on tietysti vaikuttanut siten, että upeat talviset maisemakuvat ovat jääneet ainakin tältä osin ottamatta.

Ole valmis, kun hyvät säät saapuvat!

Moni urheilulaji on sääolosuhteista riippuvainen. Kun sääolosuhteet ovat ihanteelliset, tulisi myös itse suorituksen olla ihanteellinen. Mahdollisuudet täydelliseen suoritukseen paranevat huomattavasti, mikäli lajia on harjoiteltu myös huonoissa sääolosuhteissa ja vire on pysynyt yllä ja kehitystä on tullut huonojen olosuhteiden ansiosta.

Tismalleen sama pätee valokuvaamisessa, joten mitä useammin kuvaa säistä huolimatta, sitä valmiimpi on ottamaan täydellisiä kuvia, kun olosuhteet ovat erinomaiset. Huomioitavaa on toki myös se, että niin sanotut huonotkin säät antavat mahdollisuuden ottaa upeita kuvia.

Kun ulkona sataa, tuulee, on kylmä ja harmaata – uusia mahdollisuuksia!

Valokuvausretkelle lähteminen on aina jännittävää, mutta huono sää saattaa tehdä lähtemisestä hieman vaikeampaa. Kynnys on ulko-oven edessä huomattavasti korkeampi, mutta sen ylittäminen on kannattavaa ja tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia.

Sen lisäksi, että aktiivinen valokuvaaminen pitää taitoja yllä, antaa se myös aina mahdollisuuden oppia jotain uutta. Lisäksi luonnossa on aina jotain kaunista, olipa sää mikä hyvänsä, ja tämän voit taltioida kamerallesi silloin, kun muut ovat linnoittautuneet koteihinsa. Koska liikkeellä on vähemmän ihmisiä, voi kuvaamiseen keskittyä paremmin ja luultavasti myös eläimet liikkuvat metsässä vapaammin ja niitä on todennäköisempää nähdä.

Jotta huonolla säällä kuvaamisen hyödyt hahmottaisi paremmin, on syytä tehdä plussista oma listansa:

  • Kuvaamisvire pysyy yllä
  • Liikkeellä on vähemmän ihmisiä
  • Kuviin saadaan uusia vivahteita, kuten mystistä sumua, harmautta ja vesisadetta
  • Eläimet liikkuvat vapaammin, koska ihmisiä ei ole niin paljon häiritsemässä niitä
  • Kameran kuvausasetuksia on muutettava olosuhteiden mukaan, joten opit lisää kamerastasi ja valokuvaamisesta
  • Ulkoilun hyötyjä keholle ei voi koskaan unohtaa edes huonolla säällä
  • Luonto tarjoaa kauneuttaan eri tavalla
  • Saat kuvia, joita muilla ei ole

Kuinka tehdä kuvaamisesta mukavempaa huonolla säällä?

Jälleen kerran valokuvausta voi verrata urheiluun. Mitä paremmin olet suoritukseen valmistautunut, sitä todennäköisemmin suoritus myös onnistuu. Huonolla säällä kuvaamisessa mielestäni tärkeintä on, että pysyy kuivana, kylmyys ei pääse yllättämään ja kameran linssi pysyy puhtaana ja siinä ei ole vesipisaroita. Kuvausreissuun on näin ollen syytä valmistautua sopivilla välineillä.

Mitä vähemmän kuvatessasi joudut tekemään ylimääräistä, sitä parempi. Silloin voit keskittyä kuvaamiseen. Tästä esimerkkinä toimii kahvin nauttiminen, jota allekirjoittanut suosittelee luonnossa vahvasti. Hyvällä säällä kahvin keittäminen luonnossa on rentouttava hetki, mutta sateen keskellä harvemmin tähän jaksaa lähteä. Tästä syystä onkin helppo keittää kahvit jo kotona ja lorauttaa ne termospulloon, jonka jälkeen kahvitauko luonnossa onnistuu käden käänteessä.

Lisäksi kumisaappaista tai muista vedenpitävistä kengistä ja sadetakista on uskomaton hyöty. Sen lisäksi, että ne pitävät vettä, suojaavat ne usein myös tuulelta. Linssinpuhdistusliinoja on syytä pitää mukanaan hieman enemmän, jotta linssiä voi kuivata vesipisaroista.

Muutama otos Sipoonkorvesta. Sää ei ollut kovinkaan huono, mutta harmaa. Tämä kuitenkin innosti siihen, että seuraavan kerran kun sataa, on syytä mennä kuvausretkelle:

Lammikko Sipoonkorpi

F/22.0, 10 mm, valotusaika 10/1, ISO 308 maaliskuu 2020 Sipoonkorpi. Kuva otettu harmaasuotimen kanssa.

Metsän puut

F/13.0, 10 mm, valotusaika 3/10, ISO 100 maaliskuu 2020. Kuva otettu harmaasuotimen kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.