Pitkän valotusajan kuvat – harmaasuodin ehdoton apuri

Kuvaaminen on kaikessa positiivisuudessaan loputon suo, sillä useimmat kuvaajista haluavat ottaa aina vain parempia kuvia. Jotta parempia kuvia voisi ottaa, tulee kuvia ottaa paljon ja keskittyä siihen, mitä tekee mielestään oikein ja ennen kaikkea siihen, mitä tekee väärin. Lisäksi kuvauskalusto vaikuttaa kuviin.

Pienellä rahamäärällä huomattavasti parempia maisemakuvia

Kuvauskalusto ei vielä itsessään tee valokuvaajasta hyvää ja taitavaa, mutta se toki parantaa mahdollisuuksia. Vaikka valokuvaukseen saa upotettua huomattavia summia rahaa, voi pienillä ja halvoilla lisäyksillä saada huomattavia parannuksia kuviin. Yksi tällainen on ehdottomasti harmaasuodin.

Kyse on tummennetusta lasista, joka kiinnitetään objektiiviin. Hinnat määräytyvät pääosin objektiivin halkaisijan mukaan eli mitä suurempi halkaisija, sitä suurempi hinta. Oma laajakuvaobjektiivini vaatii 82 mm suotimen, joten se on tietysti minun tuurillani kaikkein kalleimasta päästä. 82mm ND64 ( ND = neutral density) harmaasuotimet maksavat noin 70 – 100 euroa. Onneksi satuin olemaan juuri Vietnamissa, kun selvittelin harmaasuotimien hintoja, joten onnistuin saamaan omani noin 30 eurolla.

harmaasuodin

Mitä hyötyä harmaasuotimesta on?

Jotta harmaasuotimen hyödyn voisi ymmärtää, tulee tietää, miten se vaikuttaa kuvaamisessa. Kyse on siis tummennetusta lasinpalasesta, joka kiinnitetään objektiiviin. Koska kennoon pääsee näin vähemmän valoa, tulee myös kameran asetuksista valita muun muassa pidempi valotusaika, jotta kuvista saadaan oikein valottuneita. Pitkä valotusaika onkin kuvaajalle todellinen mahdollisuus ottaa upeita kuvia.

Harmaasuodin lisää kuvissa kontrastia, sillä kennoon pääsee enemmän valoa kuitenkaan tekemättä kuvista ylivalottuneita. Mikäli maisemakuvassa esiintyy vedenpintaa, vähentää harmaasuodin vedenpinnan heijastuksia. Lisäksi harmaasuodinta käyttämällä saa liikkuvasta vedestä, kuten vesiputouksista, upeita kuvia. Esimerkkinä seuraava alla oleva kuva. Ilman harmaasuodinta kuva olisi käytännössä mahdoton ottaa, sillä taustalla paistava aurinko tekisi kuvasta ylivalottuneen pitkän valotusajan (10 sekuntia) vuoksi. Harmaasuotimella kuvatessa vain mielikuvitus on rajana.

Koski

Mitä tulee huomioida harmaasuotimella kuvattaessa?

Koska harmaasuotimilla kuvattaessa valotusaika on usein sekunteja, on jalusta ehdoton apuväline. Koska valotusaika on pitkä, kannattaa kaikki tärähdyksen aiheuttavat riskit minimoida, ja tämän vuoksi yökuvauksesta tuttua kameran itselaukaisinta kannattaa hyödyntää. Itse käytän 2 sekunnin itselaukaisinta eli painan kamerastani nappia, joka ottaa kuvan, irrotan napista ja kamera alkaa ottamaan kuvaa kahden sekunnin kuluttua.

Harmaasuotimia on eri vahvuuksissa

Jotta tätäkään asiaa ei valokuvauksessa olisi tehty liian helpoksi, on harmaasuotimia olemassa eri vahvuuksissa eli ”tummuuksissa”. Mitä tummempi suodin on, sitä pidemmän valotusajan se mahdollistaa. Mitä pienempi luku harmaasuotimessa on, sitä vähemmän se tarvitsee valotusaikaa.

Lisäksi suotimen vahvuus vaikuttaa myös aukon valintaan. Vaikka olosuhteista riippuen kameran asetukset valikoituvatkin tilanteen mukaan, on suotimien vahuuksista olemassa taulukko aukon suhteen. Mitä suurempi aukko eli f-luku on, sitä vähemmän kuviin pääsee valoa. Harmaasuotimella on mahdollista pudottaa f-lukua seuraavasti, mikä puolestaan antaa mahdollisuuden nostaa valotusaikaa.

ND8 pudottaa f-lukua kolmen aukon verran

ND16 pudottaa f-lukua neljän aukon verran

ND32 pudottaa f-lukua viiden aukon verran

ND64 pudottaa f-lukua kuuden aukon verran (hyvä maisemakuvissa)

Missä kaikkialla Suomessa on vesiputouksia?

Muun muassa sosiaalisessa mediassa näkee hyvin paljon upeita kuvia vesiputouksista. Kuvat ovat niin upeita, että vastaavia tekisi mieli itsekin ottaa. Ensimmäinen ajatus onkin, että missä päin Suomea on vesiputouksia. Suomenvesiputoukset.fi-sivu tarjoaa mahdollisuuden löytää oman lähialueesi vesiputoukset kartalta.

Suojaa objektiivisi suotimella

Vaikka suotimia on monta erilaista moneen eri tarkoitukseen, on olemassa myös täysin kirkkaita suotimia, jotka toimivat erinomaisesti objektiivin suojaamiseen. On halvempaa ostaa ja naarmuttaa suotimen pintaa kuin itse objektiivin linssiä. Objektiivin halkaisijasta riippuen halvimmat kirkkaat suotimet saat kaupasta muutamalla kympillä.

Seuraavat kuvat ovat otettu ND64 -harmaasuodinta käyttäen Emäsalossa Porvoossa ja Kuhakoskella Nurmijärvellä.

Kuhakoski

F/22.0, 20 mm, valotusaika 8s, ISO 100 (Kuhakoski)

Kuhakoski

F/22.0, 10 mm, valotusaika 8s, ISO 100 (Kuhakoski)

Kuhakoski

F/22.0, 10 mm, valotusaika 15s, ISO 100 (Kuhakoski)

Kuhakoski

F/22.0, 10 mm, valotusaika 10s, ISO 100 (Kuhakoski)

Emäsalo Porvoo

F/22.0, 13 mm, valotusaika 4s, ISO 100

Emäsalo Porvoo

F/22.0, 17 mm, valotusaika 5s, ISO 100

Emäsalo Porvoo

F/22.0, 10 mm, valotusaika 8s, ISO 100

Emäsalo Porvoo

F/22.0, 15 mm, valotusaika 13s, ISO 100

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.