Yli- vai alivalottunut kuva? – Mikä on histogrammi ja miten sitä hyödynnetään?

Kuvien laatusuhde paremmaksi yksinkertaisella vinkillä

Jokainen, joka on koskaan ottanut valokuvia, tietää, että joistain kuvista tulee yli- tai alivalottuneita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuvat ovat joko mustia eli alivalottuneita tai liian valkoisia eli ylivalottuneita. Jotta valokuvasta saa täydellisesti valottuneen, tulee kameran asetuksia muuttaa kuvausolosuhteisiin sopiviksi.

Miten kuvien valotusta voidaan säätää?

Kuvien valotukseen vaikuttavat asetukset määräytyvät pääosin kolmen arvon muuttamisesta. Nämä ovat ISO-arvo, f-luku ja valotusaika. Näistä voit lukea lisää tarkemmin aikaisemmasta kirjoituksestani Ensimmäinen kuvausretki – muistikortti täyttyi nopeasti. Kuinka sitten saadaan mahdollisimman helposti ja nopeasti kuvaustilanteen valotus kuntoon? Tähän on olemassa helppo ratkaisu, joka löytyy järjestelmäkameroista ja mitä ilmeisimmin nykyään monista muistakin kameroista. Kyseinen ratkaisu on historgrammi.

Mikä on histogrammi, ja kuinka sitä ”luetaan”?

Histogrammi saattaa siitä mitään tietämättömälle näyttää aluksi monimutkaiselta, mutta käytännössä se uskomattoman helppo ja käytännöllinen kuvaajan apuri.  Se on reaaliajassa toimiva graafinen kuva siitä, miten kuvaustilanteessa kuva valottuu. Näin ollen kuvia ei tarvitse ottaa ja sitä mukaan säätää jälkikäteen asetuksia valotuksen kannalta sopivampaan suuntaan. Histogrammin saat kamerassa näkyviin ottamalla LCD-näytön käyttöön, minkä jälkeen painetaan info-painiketta niin monta kertaa, että histogrammi tulee esiin. Näin ainakin omassa Canon EOS 90D-kamerassani.

Joissain olosuhteissa esimerkiksi aurinkoisena päivänä kuvien katsominen kameran näytöltä ei paljasta silmälle onko kuvan valotus kunnossa. Histogrammi puolestaan ei valehtele ja sen katsominen onnistuu myös aurinkoisissa olosuhteissa.

Seuraavat kuvat havainnollistavat, mistä histogrammissa on kyse. Sen säätäminen onnistuu pääosin muuttamalla valotusta, mutta olosuhteiden mukaan myös kuvanlaadun kannalta ISO-arvoa ja f-lukua on säädettävä.

1. Tämä kuva on ylivalottunut, ja histogrammin eli kameran näytöllä oikeassa yläkulmassa näkyvä ”graafisen taulun” palkit ovat oikeassa reunassa.

2. Tämä kuva puolestaan on alivalottunut, joten histogrammin palkit ovat graafisen taulun vasemmassa reunassa.

3. Tässä kuvassa puolestaan valotus on hyvä, ja sen voi lukea myös histogrammista. Palkit ovat jakautuneet tasaisesti. Hyvä olisi myös, jos ne olisivat tasaisesti keskellä.

Voiko yli- tai alivalottuneen kuvan vielä pelastaa?

Oman kokemukseni perusteella osan kuvista voi pelastaa vielä silloin, jos kuva on alivalottunut. Tähän saattaa vaikuttaa myös se, että kuvia ottaessani otan ne raakamuodossa eli raw-tiedostoina. Ne ovat toki isompia tiedostoja kuin jpg-tiedostot, mutta ne ovat tietenkin myös parempilaatuisia. Alla on sama kuva muokkaamattomana ja muokattuna. Kuten ensimmäisestä kuvasta voi huomata, on kuva alivalottunut tietyistä kohdista.

Seuraava kuva on sama kuin yllä oleva, mutta mm. valotusta on muokattu kuvankäsittelyohjelmassa.

Itselleni histogrammi on varsin uusi tuttavuus, mutta uskon, että ystävyytemme tulee kestämään pitkään, ja se tulee olemaan varsin kätevä apuväline. Suosittelen perehtymään siihen ja sen tarjoamiin hyötyihin. Kuulisin myös mielelläni lukijoiden mietteitä kommenteissa. 🙂 Seuraava blogikirjoitus tulee käsittelemään Vietnamin matkaa ja sen aikana otettuja kuvia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.