Näillä kameran asetuksilla auringon säteet näkyviin ja 7 asiaa, jotka tekevät kuvasta mielenkiintoisen

Kokeilua ja oivaltamista kahvin siivittämänä keskellä luontoa.

Vaikka minulla ei ole antaa minkäänlaista statistiikkaa asiasta, uskallan väittää, että aurinko on ehkä yksi kuvatuimmista kohteista maapallolla. Kyseinen mollukka kiinnostaa niin kuvaajia kuin kuvien katsojiakin, eikä ihme, sillä siitä saa toisinaan erittäin hienoja kuvia auringonlaskuista ja -nousuista puhumattakaan.

Näin marraskuussa onkin hyvä ja huono aika kirjoittaa auringon kuvaamisesta, sillä aurinko ei ole liiemmin poistunut paksun pilviverhon takaa. Hyvä aika siitä syystä, että aikaa riittää paremmin kirjoittamiseen ja huono aika puolestaan siksi, että auringon kuvaamista ei pääse heti kokeilemaan käytännössä seuraavien vinkkien avulla. Jotta auringon olemassaolo ei unohtuisi täysin, onkin syytä suunnata katseet menneeseen kesään, jolloin kuvausretki sijoittui Päijät-Hämeessä sijaitsevalle Kelkutelle.

Päivän vaelluksen jälkeen leiri nousi Koveronjärven rannalle, jossa oli hyvät olosuhteet kyttäillä aurinkoa ja sen liikkeitä samalla sitä tasaisin välein kuvaten. Tässä yhteydessä olikin hyvin aikaa opetella kuvaamaan aurinkoa kameran eri asetuksilla. Usean kuvan jälkeen onnistuin mielestäni muutamassa hyvin, ja tämän artikkelin lopussa on tuttuun tapaan kuvia, joissa olen kertonut myös kameran asetukset kyseisen kuvan kohdalla.

Kuvassa suuri ja mahtava leiri. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

leiri

Toisissa ohjeissa neuvotaan pitämään aukkoa pienenä eli noin 22 tietämillä, mutta omissa kuvissa aukko oli 13 – 18. Tähän varmasti osittain vaikutti se, että jouduin pitämään valotusajan sellaisena, että pystyin kuvaamaan ilman jalustaa. Tuolloin jalusta ei kulkenut kuvausreissuilla mukana, vaan keräsi vielä voimia varaston perukoilla. Ei niin hyvä juttu. 🙂

Kelkuten reissulla oli aikaa myös ajatella, mitä kuvassa tulisi olla, jotta se olisi mahdollisimman mielenkiintoinen. Itse olen päätynyt toistaiseksi seuraaviin tuloksiin.

Mikä tekee kuvasta mielenkiintoisen?

Ihmiset varmasti näkevät kuvia ja maisemia omalla tavallaan, ja tämän vuoksi ei varmastikaan ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta siihen, mikä tekee kuvista mielenkiintoisia. Luovuus on aina tervetullutta, ja ehkäpä kuvasta tulee siinä vaiheessa mielenkiintoinen, kun sitä jumittuu katsomaan pidemmäksi ajaksi ja siitä löytää vielä myöhemminkin jotain uutta. Ehkäpä kyseinen ajatus tulisi tatuoida käteen, jotta sen muistaisi aina kuvattaessa?

Oman makuni mukaan valokuva on mielenkiintoinen, kun siinä täyttyvät muun muassa seuraavat asiat:

  • Kokonaisuus on upea
  • Kuva on tarkka
  • Kuvassa on kerroksia eli etualalla jotain esim. kiviä/kaislikko, keskivaiheessa jotain esim. vettä/heijastus jostain ja taustalla jotain esim. upea horistontti/tausta/aurinko
  • Kuvassa on hienot värit, vaikka toisinaan myös ”ankeat” harmaat kuvatkin ovat varsin vaikuttavia
  • Kuva on hyvin sommiteltu
  • Kuvassa yksinkertaisesti tapahtuu jotain mielenkiintoista
  • Yksityiskohdat, kuten erilaiset pinnat esim. kivet, levät ja sammalet

Vaikka kuvaukset Kelkutella olivat jälleen antoisat ja kuvaamisessa tuli otettua taas pieni askel eteenpäin, on minulla kuvaajana vielä paljon opittavaa. Tämä ei suinkaan ole lannistavaa, vaan enemmänkin motivoivaa.

Alta näet parhaat kuvat Kelkuten reissusta ja kameran asetukset:

Auringon säde

F/18.0, 10 mm, valotusaika 1/800, ISO 400

Auringon säteitä

F/13.0, 12 mm, valotusaika 1/800, ISO 200

Auringon säteitä

F/13.0, 10 mm, valotusaika 1/1000, ISO 200

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.