Kuvausretki merelliseen Porkkalaan – yksi äärimmäisen tärkeä perusasia

Hellettä, auringonlaskua ja ukkospilviä.

Porkkala on yksi lempikohteistani Etelä-Suomessa, ja siellä on tullut käytyä lapsesta saakka. Muun muassa tästä syystä olikin ehkä luonnollista, että päädyn sinne myös kameran kanssa. Mikä voisikaan olla parempi yhdistelmä kuin pystyttää leiri hyvien maisemien ääreen, nauttia päivästä syöden ja kahvia juoden sekä tietenkin myös kuvia räpsien?

Tämänkertainen kuvausretki ajoittui kesäkuun 2019 alkuun, jolloin sää oli varsin tyyni ja lämmin. Koska leiri oli pystyssä noin kello 14.00 alkaen, sai kuvauskokemusta myös hyvin eri vuorokaudenajoista. Jälleen kerran on todettava, että ilta oli huomattavasti parempi kuvien suhteen kuin päivä. Aamulla sää oli muuttunut hyvin tuuliseksi, eikä  sateeltakaan vältytty. Tästä syystä leiri tuli käärittyä mukaan heti heräämisen jälkeen, ja kuvien ottaminen sai myös jäädä.

Sorruin varmasti yhteen yleisimmistä aloittelevan kuvaajan virheistä

Aloitteleva ja varmasti myös kokeneempi kuvaaja tekee virheitä, mutta onneksi niistä on hyvä ottaa opiksi. Tällä kertaa virheeni oli kennoon päätyneet pölyt, jotka näyttävät kuvissa jättiläismäisiltä ja pilasivat useimmat kuvistani. Niitä en ole jakanut Instagramissa, mutta omassa blogissahan ne voi jakaa, koska tarkoitus on ottaa opiksi ja muistuttaa muitakin perusasioista.

Jotta kameraan tai objektiiviin ei päätyisi pölyä, sormenjälkiä tai muuta likaa, tulisi muistaa käyttää aina mahdollisimman paljon linssin- sekä kennonsuojusta. Mikäli linssissä on sormenjälkiä, pääsee niistä eroon esimerkiksi mikrokuituliinalla.

Jos taas pölyä tai muuta roskaa on päätynyt kennoon, olen itse saanut ne helpoiten pois käyttämällä varovasti paineilmapuhdistinta. Tarjolla on muitakin tarvikkeita puhdistukseen, kuten ilmapumppu tai erilaiset puhdistussetit. Mikäli on epävarma siitä, miten kameran tai objektiivin puhdistaisi, tai lika on niin tiukassa, ettei sitä itse saa pois, kannattaa kääntyä kameraliikkeen puoleen.

Järjestelmäkameroissa on myös olemassa omat ”puhdistustilat”, jotka useimmiten löytyvät menusta. Tilaa käyttämällä kamera nostaa itse peilin ylös, jolloin puhdistaminen on helpompaa.

Seuraavat kuvat on otettu kesäkuussa 2019 Porkkalasta Kirkkonummella. Niistä voi huomata, kuinka helposti peilin pinnalle päätynyt lika voi pilata kuvat. Tästä on opittu, ja tulevaisuudessa puhdistan joka kerta kuvausvälineet ennen kuvaamista. Onneksi osan kuvista sai pelastettua rajaamisen avulla.

Porkkala - Kirkkonummi

F/13.0, 10 mm, valotusaika 1/640, ISO 800

Porkkala - Kirkkonummi

F/16.0, 10 mm, valotusaika 1/4000, ISO 400

Porkkala - Kirkkonummi

Ukkospilvet jyrisevät taivaanrannassa. F/13.0, 20 mm, valotusaika 1/80, ISO 200

Porkkala - Kirkkonummi

F/13.0, 10 mm, valotusaika 1/250, ISO 200

Porkkala - Kirkkonummi

Tämä ja seuraava kuva ovat samoja, mutta esimerkkinä kuinka kuvan voi pelastaa rajaamisella. F/13.0, 20 mm, valotusaika 1/60, ISO 200

Porkkala - Kirkkonummi

Pieni rajaus, iso muutos. F/13.0, 20 mm, valotusaika 1/60, ISO 200

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.