Matka Portugaliin, jonne lähti tietenkin seuraksi myös kamera

Uusia maisemia, ilta-aurinkoa, tähtiä ja majakka.

Portugali on maana varsin mukava ja leppoisa. Sieltä löytää myös paljon kuvattavaa, kuten jylhiä ja laajoja maisemia, joissa meri ja maa kohtaavat. Koska valokuvausharrastus oli tempaissut minut mukaansa, oli varsin luonnollinen ratkaisu ottaa mukaan myös kamera.

Portugalin reissulla huhtikuussa 2019 opin kuvaamisesta paljon uutta, mikä varmasti johtui osittain siitä, että tietoa kuvaamisesta ei ollut juurikaan ehtinyt karttua. Alussahan oppiminen on nopeampaa, koska opittavaa on paljon. Opit tulivat pääosin kokeilemalla eri säätöjä ja ottamalla paljon kuvia.

Reissulla myös päivitin Macin oman kuvankäsittelyohjelman Affinity Photoon, jolla olen muokannut kuvia tähän päivään saakka. Hintaa ohjelmalla oli 54,99 euroa, joka on kertamaksu eikä kuukausittain tai vuosittain toistuva maksu.

Vuorokaudenajat valokuvaamisessa – muutama vinkki yökuvaukseen

Erityisesti keskellä päivää otetuista maisemakuvista en saanut kovinkaan onnistuneita, sillä niistä puuttui sitä jotain. Ne olivat kärjistetysti sanottuna jopa varsin tylsiä. Sen sijaan aikaiset aamut ja illat tuovat kuviin aivan oman mausteensa yöstä puhumattakaan. Upeiden auringonlaskukuvien lisäksi mieleeni jäi erityisesti ensimmäinen kuvausretki pimeällä, jolloin tarkoitukseni oli kuvata tähtiä ja majakkaa.

Yökuvauksessa on syytä kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. Ensimmäinen on ehdottomasti se, että mukana tulisi olla jalusta, jota minulla ei reissussa ollut lainkaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäikin asettaa kamera kivelle ja toivoa mahdollisimman suorassa olevaa kuvaa.

Pimeällä kuvattaessa valotusaika on sen verran pitkä, aina 10 – 15 sekunnista alkaen, että mikäli kuvaa yrittää ottaa vapaalla kädellä, on kuvanlaatu äärimmäisen huono heilumisen ja tärähtelyiden vuoksi. Jotta kuvanlaadun saisi mahdollisimman hyväksi, on kameran asetuksista syytä laittaa itselaukaisimen viiveajaksi esimerkiksi kaksi sekuntia laukaisimen painamisesta. Tällä varmistetaan, ettei kamera tärähdä kuvaa otettaessa.

Mukaan on syytä ottaa myös taskulamppu ja jälleen kerran perehtyä kameraan ennen kuvaamaan lähtemistä, sillä pimeässä kameran opiskelu on hieman haastavampaa. Myös perehtyminen yökuvaukseen on varsin kannattavaa. Itse en tätä tehnyt, ja tästä syystä myös kuvien ottaminen loppui lyhyeen. En nimittäin saanut kameraa tarkentamaan, ja tästä syystä kamera ei myöskään ottanut kuin muutaman kuvan. Missä meni vikaan?

Ensinnäkin kameran objektiivin tarkennus on syytä muuttaa automaatilta manuaaliseksi ja tarkentaa objektiivi äärettömään. Toinen vaihtoehto, jota en ole itse kokeillut, on tarkentaa LCD-näytön kautta kamera tähteen. Virheeni oli siis se, että objektiivini tarkennus oli automaatilla, joten kamera suostui ottamaan muutaman kuvan tuurilla.

Alla muutama parhaiten onnistunut kuva kevään Portugalin reissulta:

Portugal Tonel

F/10.0, 12 mm, valotusaika 30.0 sek, ISO 6400

Auringonlasku julkaisematon 1

F/6.3, 10 mm, valotusaika 1/800, ISO 200

Auringonlasku julkaisematon 2

F/13.0, 16 mm, valotusaika 1/4000, ISO 800

Auringonlasku julkaisematon 3

F/6.0, 10 mm, valotusaika 1/800, ISO 100

Auringonnousu

F/8.0, valotusaika 1/4000, ISO 100

Follow my blog with Bloglovin

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.